Litteraturprofessor Anne-Marie Mai holdt et fantastisk foredrag fredag den 24. marts 2017, hvor hun bl.a. viste nedenstående tv-program. Her fortæller Anne-Marie Mai på dk4 en hidtil upåagtet historie om Christiansfeld som inspirator for selvbiografier og for Norges store forfatterinde Camilla Collett.

Se tv-programmet

Hvordan får man flere børn det at ønske sig en tur til Christiansfeld? Det spørgsmål stiller Christiansfeld Centret til kommunens skoleklasser som et led i en større børne- og ungestrategi.

Læs mere her

Christiansfeld ser positive turist-muligheder i, at et fransk tv-hold har meldt sin ankomst i løbet af 2017, hvor det vil optage en mini-dokumentar om byen, der blev optaget på verdensarvs-listen.

Læs mere her

Design Week Kolding venter lige om hjørnet. I den forbindelse udskriver Christiansfeld Centret en konkurrence.

Konkurrencen går ud på, at deltagere skal komme med deres bud på et aktivitets-/ lærings-/ eller informationskoncept under titlen ”Christiansfeld – det’ for børn”. 

Bedste koncept vinder en kontantpræmie på kr. 5000,-

Det er muligt for børn og unge at deltage fra 5. klassetrin og op efter. 

Se konkurrencebetingelser her

kirkepladsen akvarel

 

Læs her....

Vinderprojektet kan ses i Søstrehuset.

Arkitektkonkurrence

Læs her.....

Skoleelever i Christiansfeld laver app med historisk skattejagt

Elever fra Christiansfeld Skole designer med hjælp fra Christiansfeld Centret, Lokalhistorisk Arkiv og Brødremenigheden en ny app, der skal guide besøgende rundt i UNESCO-byen på en sjov og anderledes måde.

"Vi har længe haft et ønske om at formidle Christiansfelds spændende historie til børn og unge. Nu får vi hjælp til opgaven fra dem, der kender målgruppen bedst, nemlig de unge selv, og derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med Christiansfeld Skole" fortæller arkitekt og formidlingsmedarbejder Neel Gotthardt fra Christiansfeld Centret.

Bliver klædt på med historisk viden
Det er elever fra 8. klasse i Christiansfeld Skole, der skal udvikle skattejagten. De får input fra Christiansfeld Centret, Lokalhistorisk Arkiv og Brødremenigheden, der skal klæde dem på til opgaven med den historiske viden. 

Comenius Have

Elever fra 8. A på besøg i Comenius Haven

"Det bliver en udfordrende og spændende opgave for de unge. De skal tilegne sig viden, vurdere kilder og udvælge poster men også lære at lære fra sig på en pædagogisk måde i forhold til de kommende brugere", fortæller tovholder på projektet, afdelingsleder på Christiansfeld Skole, Dorte Tonnesen.

Planen er at lancere app’en med skattejagten i 2017.

Også på tysk og engelsk

Skattejagten med app’en skal fortrinsvis foregå rundt i Christiansfeld indre by. Målgruppen for app’en er børn fra 10-12 år, men det er ikke bare skoleelever, som får glæde af initiativet. Den historiske skattejagt skal oversættes til engelsk og tysk, så turister også kan lege med og få en masse viden om byen. App’en bliver gratis og kan hentes ned på mobilen forskellige steder i Christiansfeld by, fx på Christiansfeld Centret eller i Comenius-haven, hvor Kolding Kommune har gratis wi-fi.

Projektet er støttet af ”Åben Skole – lokale samarbejder og national videndeling” med et beløb på 37.000 kr. Puljen, oprettet af Kulturministeriet og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, hjælper skoler og lokale aktører med at få samarbejder stablet på benene.

Tovholder på projektet er afdelingsleder på Christiansfeld Skole, Dorte Tonnesen. Yderligere oplysninger få hos DorteTonnesen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og formidlingsmedarbejder Neel Gotthardt, Christiansfeld Centret, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Den 27. september 2016 dannede Christiansfeld Centret ramme om en spændende dag med indholdsrige oplæg fra nationale og internationale foredragsholdere.

Du kan læse, se eller gense de fleste af oplæggene fra dagen nedenfor:

Formidling, interkulturel kommunikation og branding
Lulu Anne Hansen, Ph.d., Leder af Historieenheden, Sydvestjyske Museer

Powerpoint her

”Bybranding, hvorfor nu det”?
Ole Have Jørgensen, Ekstern konsulent, VIA University College, tidligere kommunaldirektør i Horsens

Powerpoint her

YouTube klip her

Verdensarv og bæredygtig turismeudvikling
Janne J. Liburd, Professor, Dr.phil., Ph.d., Institut for Design og Kommunikation, SDU

Powerpoint her

YouTube klip her

Et trossamfund som del af kulturarven
Marie Vejrup Nielsen, cand. theol., Ph.D., Leder af Center for Samtids-religion

Powerpoint her
YouTube klip her


Vurderede Christiansfeld for ICOMOS
Prof. Dr.-Ing. Jos Tomlow, Hochschule Zittau/Görlitz

YouTube her

Christiansfeld og byggeteknik –hvad er forskellen på traditionel byggeteknik og byggeteknikken i Christiansfeld?
Arkitekt Søren Vadstrup

Powerpoint her
YouTube klip her

Christiansfeld og landskabsarkitekturen –landskab-sarkitektoniske grænser til et Verdensarvssted
Arkitekt, professor Steen Høyer

YouTube klip her

1700-tallets byarkitektur og byplanlægning
Arkitekt, professor Jens Kvorning

YouTube klip her

Bygningshistorie og Christiansfeld
Arkitekt Kolbjørn Nesje Nybø, Norge

Artikel her
YouTube klip her


 

 

Læs mere ...

Den 27. marts 1816 fødte den danske kong Frederik VI’s borgerlige samleverske Frederikke Dannemand en søn på Brødremenighedens Hotel, dengang Gæstehus, i Christiansfeld. Et lille halvt år efter døbtes barnet samme sted William Christian Andersen. Forældrene blev ved dåben opgivet som enken Friderica Andersen og afdød borger i København Christian Andersen.


Fru Dannemand havde lært Frederik VI at kende i 1809, men i efteråret 1815 forladt hovedstaden for i fortrolighed som Fru Andersen at søge beskyttelse hos menigheden. Som et værn mod politiske kabaler hjemme i København og for at bevare hendes og kongens kærlighed, der kom til at vare livet ud. Tilbage i hjemmet var hun dog først i 1818, efter at sønnen var fyldt to år og hans videre opdragelse var overdraget til Brødremenigheden i Christiansfeld.

En borgerlig familiehistorie

Siden har været gættet på, hvad det var, der skete. Og på William Christian Andersens videre skæbne. Nu 200 år efter kan den fantastiske historie endelig fortælles. Det sker i et jubilæumsskrift af Jan Søttrup, ”En borgerlig familiehistorie”, der udkommer til slægtens højtideligholdelse af 200-året den 18. juni 2016 på Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld.

Syv generationer efter William Christian Andersens fødsel lever i dag langt over hundrede af hans efterkommere i Danmark, blandt dem skuespilleren Asger Reher fra Ørkenens Sønner, og atter andre i Argentina.

 

Bogen kan købes i Christiansfeld Centret til 30 kr. eller downloades her: En borgerlig familiehistorie af Jan Søttrup

I øjeblikket er Kolding kommune ved at gøre Comenius Haven sommerklar. Der plantes stauder, grønsager og krydderurter. Haven repræsenteret en af Brødremenighedens historiske haver og er inddelt i 3 haverum. Først prydhaven, dernæst nyttehaven og til sidst frugt og bærhaven.

Projektet forventes færdigt ved udgangen af maj. Se også YouTube filmen om Comenius Haven. Filmen er produceret af TV Kolding.

Comenius HavenComenius Haven

Kig forbi, og slip sanserne løs!

Brødremenighedens museumsudstilling
Brødremenighedens museum holder til i Søstrehusets nye renoverede lokaler.

Her er der mulighed for, at se kunstudstilling med malerier af kunstner Jeppe Madsen Ohlsen og fotografier af fotograf Ole Akhøj samt Musikudstillingen og Christina Friedericas stue.

Entré: 30 kr. for voksne og 10 kr for børn u/18. Billetter købes i Christiansfeld Centerets butik.

Museet har åbent inden for Christiansfeld Centerets almindelige åbningstider.

Besøg verdensarvsudstillingen, som giver en god introduktion til en bytur i Christiansfeld.

Særlig udstilling om verdensarven i Christiansfeld vises i Christiansfeld Centret. Udstillingen kan ses i centrets åbningstid, mandag til søndag kl. 10.00-16.00. Udstillingen er med danske, engelske og tyske tekster og fortæller om byens historie, byplan og arkitektur, Brødremenigheden og byens særlige værdier. Der er gratis entré til udstillingen.

Verdensarv i Christiansfeld