Personale nyt

 

Tove Visbech Holgaard er tiltrådt stillingen som udviklingskonsulent den 9. januar 2017.

                                            Tove Holgaard

Det er sket

Besøgstal:

2016 blev et rigtig godt år for Centret. 30.000 besøgende lagde vejen forbi, og vi fordoblede antallet af guidede ture. Vi havde stor opbakning til Håndværkets Dag i efteråret, ligesom Borgermøde og Symposium var succesfulde arrangementer med mange besøgende. Henover året har vi registreret forøget interesse fra skoler og uddannelsesinstitutioner.

Der har i løbet af sæsonen været mange ”faglige” besøg, eksempelvis af danske og udenlandske journalister, fra Stevns med repræsentanter fra Stevns kommunes byråd og forvaltning, Naturstyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriet, en sammenslutning af danske folkeskoler og gymnasier med fokus på UNESCO-verdensarv i undervisningen (World Heritage Education-netværk), Visit Denmark, Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark med flere.

Der er opsat en besøgstæller i Søstrehuset, så vi fremadrettet mere præcist vil kunne bestemme antallet besøgende. I 2017 vil vi arbejde strategisk med spørgeskemaundersøgelser og interview af besøgende.

Christiansfeld Interessentgruppe:

Interessentgruppen har afholdt sit andet møde den 26.1.2017. Der er forskellige opgaver at tage fat på. I Kolding Kommune arbejdes der i øjeblikket med en legepladsstrategi for hele kommunen – og herunder også en oplevelseslegeplads i Christiansfeld, som skal stå færdig i 2018! Interessentgruppen byder ind med ideer til placering og ikke mindst indhold. En andet emne Interessentgruppen diskuterer er ”kunst på Genforenings-pladsen”. Og endelig er Interessentgruppen også repræsenteret i det nyligt nedsatte dommerpanel til konkurrencen ”Hvordan kan vi få børn til at plage deres forældre, lærere eller pædagoger om at tage dem med til Christiansfeld et par timer eller en hel dag?” Konkurrencen er en del af ”Design Week Kolding”, som får premiere i uge 22.
https://christiansfeldcentret.kolding.dk/Bilagsartikler/konkurrencebetingelser.html

Skole-Kultur Dating 2017:

Vi deltog igen i år i det spændende initiativ Skole-Kulturdating, som afholdes på Pædagogisk Central i Kolding. Afdelingsleder Dorte Tonnesen, Christiansfeld Skole, og informationsmedarbejder Inger-Marie Børgesen, Christiansfeld Centret, holdt oplæg om projektet ”Unge turistguider” (omtalt i decembers nyhedsbrev). Arkitekt Neel Gotthardt pitchede ved vores flotte stand, hvor interesserede kunne høre om Centrets forskellige tilbud til skolerne.

   

Foto fra SkoleKulturdating 2017 2

Projekt ”Verdensarvssteder i Syddanmark – oplevelser i særklasse”:

Det første fælles tiltag bliver en ”Verdensavis”. Avisen skal ligge på besøgs- og informationscentre og skal være med til at tiltrække besøgende og skabe stolthed. Desuden arbejdes der med en ”Verdensarvsrute” med 10 ”Must Sees”!

Rød løber, blitz og hyldest af Kolding Kommunes erhvervsliv:

Business Kolding inviterer til Awardshow på Hotel Comwell Kolding den 23. februar 2017. En aften, hvor det lokale erhvervsliv hyldes med uddelingen af fire priser. Christiansfeld er nomineret i kategorien ”Årets Turismevirksomhed 2016”. I indstillingen hedder det blandt andet, at Christiansfeld har givet ”et boost til turismen i form af både besøgstal, omsætning til turist- og handelserhverv samt til national og international markedsføring af Kolding som kultur- og designdestination”, og at der er tale om ”en attraktion af international format med lokal touch”. Foruden Årets Turismevirksomhed uddeles priser til Årets Iværksætter, Årets Virksomhed og Årets Initiativpris.

Fransk tv station laver film om Christiansfeld:

Til orientering kan vi fortælle, at der også er europæisk bevågenhed, når det gælder Christiansfeld som kulturarv. I løbet af 2017 får vi besøg af et fransk tv-hold, som vil optage en mini-dokumentar om byen. Det er byens historie og arkitektur, som fascinerer franskmændene. Men de er også optaget af den levende Brødremenighed og Christiansfeld som en aktiv by med 3000 beboere.

Christiansfeld Musikfestival 2018:

Christiansfeld Musikfestival blev søsat i 2015 med et flot program, hvor både hjemlige såvel som internationale kunstnere præsenterede det ypperste inden for klassisk musik. 13 koncerter blev det til foruden et symposium, workshops, film, publikationer, udstilling og musikgudstjeneste med radiotransmittering. Den kommende musikfestival bliver i 2018. Kulturpuljen yder et bidrag på 50.000 kr. i 2017 og stiller en underskudsgaranti på 100.000 kr. i 2018.

Noder     

       

Det sker

Reformationsrundvisninger:

I anledning af 500 års jubilæet for reformationen i 2017 er vi i Christiansfeld Centret gået i gang med at planlægge guidede ture i samarbejde med Visit Haderslev og Haderslev Erhvervsråd.
Haderslev kaldes også ”Nordens Wittenberg”. I 1500­tallet var Haderslev administrativt og kirkeligt centrum for et vidtstrakt område i Sønderjyllands nordlige del. Bl.a. derfor valgte kong Frederik I Haderslev som centrum for det lille landområde, han i 1524 tildelte sin ældste søn, junker Christian, da Christian stod foran at skulle giftes og måtte have noget at leve af. Christian var overbevist tilhænger af Luther, og han indførte i 1526 protestantismen i Haderslev og Tørning Len. Haderslev blev dermed det første sted i det nuværende Danmark, hvor Reformationen blev indført.
Christiansfeld på sin side er bygget af Herrnhutere, der blev inviteret herop fra Tyskland af Kong Christian VII, og de lagde den første grundsten til byen i 1773. Herrnhuterne var efterkommere af ”hussitterne”, en menighed som fulgte Jan Hus’s lære. 100 år før Luther talte præsten og filosoffen Jan Hus den katolske ret imod, prædikede på sit modersmål tjekkisk og tog skarp afstand fra afladshandelen. Han blev brændt på bålet som kætter i 1415.

Den første omvisning bliver i marts: se mere om turene på vores hjemmeside https://christiansfeldcentret.kolding.dk/

                              Jan Hus                                       Martin Luther

Jan HusMartin Luther
       

Vinterferieaktivitet i uge 7 - dukketeaterforestillingen "Lumba på taget"

Christiansfeld Centret inviterer alle børn i alderen 3-7 år til en sjov oplevelse, hvor de møder løven Lumba og flere andre i Christiansfeld.
Vi har forestillinger mandag til onsdag i uge 7 kl. 10 og kl. 11. Stykket tager ca. en ½ time.
Vi spiller i Søstrehuset, Nørregade 14 i Christiansfeld. Gratis entre! Vi glæder os til at se jer! Tilmelding senest dagen før på tlf.: 7979 1773 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

                                                      Plakat til Dukketeater

Udstilling i Søstrehusets multisal:

”Domea” er en almen bygge- og boligadministration. I samarbejde med Kolding Kommune har ”Domea” udskrevet en konkurrence om transformation af Christiansfeld gamle skole i Lindegade til tidssvarende og funktionelle lejeboliger.

Vinderforslaget og tre andre kvalificerede forslag blev afsløret ved en festlig markering den 9.december 2016. Netop nu udstilles de fire forslag i Søstrehusets multisal.

Månedens Historie:

Organist Tommy Schmidt Bülov fortæller onsdag den 22. februar om orgelet og Brødremenighedens musiktraditioner. Vi starter i Søstrehuset og får også mulighed for at høre orgelet spille i kirken.
Tid og sted: Kl. 16.30-17.30 i Søstrehuset, Nørregade 14, Christiansfeld. Vi serverer kaffe/te og kage! Begrænset antal pladser - tilmelding er derfor nødvendig på tlf.: 7979 1773 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tilmelding senest dagen før. Det koster kr. 20,- at deltage i arrangementet.

Rettelse til ”Månedens Historie” i april: Desværre har vi været nødt til at flytte antropologistuderende Rasmus Rask Poulsens foredrag, hvor han fortæller om sit feltarbejde i Christiansfeld, fra den 26. april til den 3. maj! Så vel mødt den 3. maj kl. 16.30-17.30!

Foredrag live i Bremen!

Jørgen Henneke, guide ved Christiansfeld Centret, holden den 10. marts foredrag om Christiansfelds historie i Bremen. ”Deutsch-Dänishe Gesellschaft”, som arbejder for øget kendskab mellem Tyskland og Danmark, står for invitationen. Vi ønsker Jørgen en rigtig god tur!