CFC logo

Nyhedsbrev maj 2017

 

 

 

 

Personale nyt

Lonnie Møller Valentin og Clèment Resinio begyndte begge den 3. april i virksomhedspraktik i henholdsvis 6 uger og i 5 måneder. Lonnie har en bachelor i historie og Clèment er uddannet i kultur, kommunikation, marketing og globalisering fra Aalborg Universitet.

lonnie  clement

Vi siger stort velkommen til Signe Hagedorn, der er tilbage fra barselsorlov. 

Signe Hargedorn

 

 

 

Det er sket

Månedens historie

Den 22. februar fortalte organist Tommy Bülow om det nyrestaurerede orgel i Brødremenighedens kirke.

Fredag den 24. marts besøgte litteraturprofessor Anne Marie Mai Christiansfeld og holdt foredrag på Biblioteket. Anne Marie Mai fortalte blandt andet om den guldgrube af fortællinger i form af levnedsløb, beretninger fra medlemmer af Brødremenigheden, som opbevares i menighedsarkivet. Arrangementet blev holdt i samarbejde mellem Christiansfeld Centret og Christiansfeld Bibliotek.

Den 3. maj holdt antropologistuderende Rasmus Rask Poulsen foredrag om sit feltarbejde i Christiansfeld.

Turistavisen
Den 7. april blev Turistavisen for 2017 offentliggjort ved et velbesøgt arrangement i Søstrehuset. Tommy Ørnskov fra gruppen af frivillige, der har stået for årets Turistavis, holdt tale.

Der er lagt et stort og meget professionelt arbejde i en både informativ og aktuel avis på tre sprog. Avisen kan blandt andet fås i Christiansfeld Centrets butik.

 turistavis

Særudstilling
Haderslev Katedralskole har siden 2001 været UNESCO-skole. Det betyder, at eleverne siden da har deltaget I undervisningsprojekter, der knytter sig til Unescos skolenetværk, Associated School Project (ASP), som har deltagende skoler fra hele verden. Det projekt, som eleverne har været mest engagerede i, er TST-projektet (Transatlantic Slave Trade Project).

Eleverne har lavet en udstilling om øerne, historien og slavehandelen med titlen "Breaking the silence". Den blev vist på Københavns Rådhus i anledning af Transferday, 100 året for salget af De Dansk-Vestindiske Øer, den 31. marts 2017. Udstillingen fik 1. pris!

Her i Christiansfeld Centret viste vi udstillingen til og med uge 21.

Besøg fra Christiansfeld Skole
Centrets formidlingstjeneste og Lokalarkivet har haft besøg af de to 8. klasser fra Christiansfeld Skole. Vi har efterfølgende givet eleverne assistance til deres store opgave med at lave en virtuel skattejagt for 6. klasses eleverne. Der var lancering af den færdige app den 9. maj.

Et flot arbejde fra eleverne! 

Aktuelt

Åbningstider
Fra 3. april er Christiansfeld Centrets åbningstider fra kl. 10-17.

Fra den 15. juni tilbyder Christiansfeld Centret en guidet omvisning i byen hver dag kl. 11. I weekenderne er det kl. 13. Pris per person er 60 kr., børn er gratis. 

App til mobiltelefon

Christiansfeld App er nu tilgængelig og kan hentes gratis i App Store og Google Play-butikken.

App’en kan også hentes via: http://christiansfeld.netmuseum.dk/hent-appen/

-  Nu tilbyder Christiansfeld Centret en app til vores mange besøgende. Er der ikke mulighed for at opleve byen med en personlig guide, så er Christiansfeld App lige ved hånden. Den skal blot hentes til din smartphone. Christiansfeld App findes både til iPhone og Android.

Det er nemt at komme rundt med den nye app. Den er enkel i sin funktionalitet. App’en tilbyder tre temaer: ”Håndværk og handel”, ”Livet fra vugge til grav” og ”En grøn menigheds by”. I hvert tema er der en rød tråd og en rute, som skal følges. Det er simpelt, og GPS funktionen sørger for, at man hele tiden ved, hvor man er, og hvor man skal gå hen. De to første ruter eller ture tager ca. 55 min. ”En grøn menigheds by” er lidt kortere på ca. 45 minutter.

App’en tilbyder et historisk overblik over Brødremenighedens historie, den menighed som også kendes som Herrnhuterne. Det var kristne tyske brødre og søstre, der grundlagde Christiansfeld. Det første hus stod færdigt i 1773, og nu næsten 10 generationer senere er byen stadig præget af et aktivt menighedsliv og sin helt særlige historie.

App’en indeholder også en oversigt over menighedens traditioner samt ritualer og forklarer begreber og genstande i ord og billeder. Hertil kommer en kortfunktion, hvor man kan gå på opdagelse i historiske kort, som viser ca. 250 års byudvikling.

Christiansfeld App bliver i første omgang oversat til engelsk. Det er meningen, at app’en skal udvides med flere rundvisninger og meget gerne komme ned i børnehøjde med et særligt familie spor.

App’en er blevet til i tæt samarbejde med udvikler Bjørn Popp, Cavemen ApS i Århus.
Sitemanager og Centerleder Birgitte Lamp udtaler: Christiansfeld App er det sidste nye skud på stammen, når vi taler om formidlingstilbud. For os her i Christiansfeld Centret er det en fornøjelse at kunne præsentere et interaktivt tilbud til vores mange besøgende. App’en er både et supplement og et alternativ til de ture, som vores dygtige guidekorps står for. Det er dejligt kunne udvide paletten af muligheder her i byen.

Designweek

designweek
Den 29. maj til den 4. juni 2017.

Christiansfeld Centret tilbyder "Put i papkasser" - en designprocess for børn.
Hver dag - mandag til fredag kl. 10.00 - 11.00 i Søstrehuset.
Alle er velkommen - tilmelding er nødvendig.

og

Christiansfeld – Danmarks første designede by – en design walk i historiske rammer” v/ formidlingsmedarbejder og arkitekt Neel Gotthardt, Christiansfeld Centret
Tirsdag d. 30. maj kl. 15.30 - 17.00.
Mødested Søstrehuset, Nørregade 14, 6070 Christiansfeld.
Tilmelding nødvendig

TripAdvisor
Christiansfeld Centret er nu også at finde på TripAdvisor, hvor du kan skrive og læse anmeldelser om centret og byen. 

tripadvisor 

Til kalenderen

Månedens historie
Borgmester Jørn Pedersen besøger os den 31. maj, og her fortæller han om ”Det særlige ved Christiansfeld”. Arrangementet finder sted i Søstrehuset, Nørregade 14 i Christiansfeld fra kl. 16.30 til 17.30. Der bliver serveret kaffe og kage. Pris 20 kr.

jørn pedersen IMG 02411

Efterårets Månedens Historie
Foredragene holdes i Søstrehuset, Nørregade 14, kl. 16.30-17.30.  Dog vær opmærksom på at den 16. november starter vi kl. 15.30 og slutter kl. 17.30.
Der bliver serveret kaffe og kage. Pris 20 kr. Tilmelding på tlf. 79791773 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Den 27. september holder cand.mag i kunsthistorie Bente Schultz-Petersen foredrag om Jeppe Madsen Ohlsens liv og kunst. Jeppe Madsen Ohlsen omtales også som Christiansfelds ”Van Goch”. Vi starter med at høre om hans liv og kunst, og herefter går vi op i udstillingen på 2. sal, og vi hører mere om malerierne og deres motiver. 

Bente

Den 12. oktober gæster Biskop Marianne Christiansen fra Haderslev Stift os og fortæller om Reformationen i et lokalt perspektiv.

marianne christiansen

Den 16. november afholder vi et særarrangement i anledning af 100 året for salget af De Vestindiske Øer. 

Tid og sted: kl. 15.30-17.30 i Søstrehuset, Nørregade 14, 6070 Christiansfeld.

Tidligere missionær og lærer Kjeld Rasmussen, Christiansfeld, indleder med ”Overture til Brødremenigheden og slaverne”.

Louise Sebro fra Nationalmuseet fortæller herefter om ”Madlene fra Popo i Afrika – og alle de andre”. - Da brødremenigheden begyndte mission på Skt. Thomas i 1732 blev missionærerne viklet ind i et samfund, med mennesker fra forskellige kulturer, med forskellige sprog og forskellige opfattelser af verden. Nogle blev grebet af kristendommen, andre tog afstand fra den, men med missionærernes beretninger får vi et fascinerende indblik i det lille samfund, -  om menneskene i og omkring Brødremenigheden og om livet på Skt. Thomas i midten af 1700-tallet.

 louise sebro

Louise Sebro, der er projektseniorforsker og fil.dr. i historie, har de sidste 15 år beskæftiget sig med kolonihistorie og Hernhutterne på De Vestindiske Øer.

missionsstation

Herrnhutternes missionsstation Fridsthal ved Christiansfeld.

Åbent sommerværksted
”Åbent Sommerværksted” er en mulighed for håndværkere, der gerne vil vise sin kunnen og håndværk frem til turister.
Vi håber, at ”Åbent Sommerværksted” vil bidrage til, at vores turister får en god oplevelse og forståelse for det gode håndværk, der netop er grundlaget for, at Christiansfeld blev grundlagt.
Værkstedet skal være åbent for besøgende alle ugens 7 dage fra kl. 11.00 til 16.00 i perioden den 1. juli til den 13. august 2017.

håndværk

Byfornyelse 2017 - Christiansfeld

Kolding Kommunes Plan- og Boligudvalg har besluttet fortsat at prioritere UNESCO indsatsen med et målrettet tilbud om byfornyelsestilskud til facadebyggearbejder. Igen i år er afsat en pulje på 600.000 kr. kun til Christiansfelds bymidte.

Fokus er - ud over verdensarvsområdet - bygninger på vejene ind til brødremenighedsbyen. De er vigtige for oplevelsen af Christiansfelds helhed, og her er mange velbevarede historiske bygninger. Samtidig er der i området huse, der på bedste vis bygger videre på brødremenighedens særlige byggeskik.

byfornyelse

Kolding Kommune kan kun tilbyde økonomisk tilskud til byggearbejder, der styrker en bygnings bevaringsmæssig værdi. Det vil bl.a. sige bygningens arkitektur, historie, tekniske tilstand og sammenhæng med det omkringliggende bymiljø.

Eksempler på tilskud
Eksempler på byggearbejder, som Kolding Kommune yder tilskud til, er:
• istandsættelse af - eller nye - vinduer og døre,
• murerarbejde ved tilmuring efter butiksvinduer,
• omfugning af murværk,
• facadeafrensning og nypudsning / nymaling,
• nedtagning af facadebeklædning eller baldakin
• nyt tag inkl. tagrender og nedløb,
• nye tagkviste eller ovenlys
• renovering af bygningsdetaljer fx i murværk eller tagkonstruktion

Af administrative hensyn skal ansøgte projekter/delprojekter have en samlet projektsum på minimum 100.000 kr.

Vejledning
En vigtig del af at modtage byfornyelse er den medfølgende vejledning. Kolding Kommunes arkitekter og byggesagsbehandlere står til rådighed med vejledning i valg af materialer, farver, byggeteknik mm. afpasset den enkelte bygning.

Se hjemmesiden www.kolding.dk/byfornyelse for nærmere information. Her findes også den elektroniske ansøgningsformular, som skal benyttes.

Sidste frist for ansøgning er 12. juni 2017 kl. 7.00.

Kolding Kommunes Plan- og Boligudvalg behandler ansøgninger og beslutter tilsagn i efteråret 2017. Husk at arbejde ikke må påbegyndes, før tilsagn er givet.

Har du spørgsmål til dine muligheder for byfornyelse, er du meget velkommen til at kontakte:

Byfornyelsesteamet
By- og Udviklingsforvaltningen
Nytorv 11
6000 Kolding
Tlf. 7979 1632

 
 
 

Kontakt

 Christiansfeld Centret
Nørregade 14
6070 Christiansfeld

Telefon: 79 79 17 73
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Åbningstider

1. november - 30. april
Alle dage: kl. 10-161. maj - 31. oktober
Alle dage: kl. 10-17
Lukket mellem jul og nytår

Afmeld nyhedsbrev

{unsubscribe}Klik her og afmeld nyhedsbrevet{/unsubscribe}