Adventsstjernen

Hvor stammer de kendte stjerner fra?  

Herrnhuterstjernen, Adventsstjernen, Christiansfelderstjernen - Brødremenighedens berømte adventsstjerne har mange navne.

Ved juletid pryder den smukke adventsstjerne mange bygninger, vinduer og hjem. 

Ifølge traditionen hænges stjernen op lørdag før 1. søndag i advent, og efter kirketid søndag tændes lyset i stjernen. Den tages ned igen på Helligtrekongers dag, d. 6. januar. 

Stjernerne produceres i dag i den tyske Brødremenighedsby Herrnhut i Sachsen, hvor produktionen har fundet sted siden 1894. 

Adventsstjernerne produceres stadig i Herrnhut og kan købes i forskellige farver og størrelser i Christiansfeld Centret, i BDM's butik "Karibu" samt i byens butikker og netbutikker.

Historien om stjernen

Adventsstjernen siges at være opfundet i Brødremenighedsbyen Niesky, hvor en matematiklærer i 1773 underviste på byens drengekostskole i geometri. Han lod drengene tegne de pyramideformede spidser i deres hæfter og brugte stjernen til at øge drengenes forståelse for geometrien. 

Siden beretter flere historier om, at drengene hvert år ved adventstid fremstillede stjerner i karton og hængte dem op i skolestuen med lys i, til minde om den frelser, som julenat blev født under Betlehemsstjernen. 

Stjernen består af 25 spidser: 17 med en firkantet fod (de lange spidser) og otte med en trekantet fod (de korte spidser).

En tidligere elev fik som voksen en idé til indpakning og forsendelse, etablerede fabrikken i Herrnhutt og gjorde dermed stjernen til en kommercielt succes

Stjernen kan ses hele året i Christiansfeld, blandt andet på toppen af Brødremenighedens kirketårn.

Adventsstjernen kredditer Broedremenigheden2

Foto: Brødremenigheden

Schulklasse adventsstjernen kredditer Broedremenigheden

Foto: Brødremenigheden

 

Læs mere om Herrnhuterstjernen her.