Christiansfelds historiske bygninger markerer sig som særlige, idet de fremstår som storslåede og adelige i deres størrelse og udtryk. Bygningerne er dog ikke skabt til adelen eller velhavende mennesker, men til en menighed med et kristent bekendelsesgrundlag.

christiansfeld byvandring 1024x576 vs3

Christiansfeld er grundlagt i 1773 af medlemmer af de såkaldte Herrnhutere, der kom dels fra Herrnhut i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenighederne efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse – korhuse (huse for de ugifte brødre, søstre og enker), præstebolig og forstanderbolig. Skolebygninger, værksteder og familiehuse indgik også i den særlige Brødremenighedsstruktur.

Byen blev bygget på forholdsvis kort tid og ikke gradvist, som så mange andre småbyer i Danmark. De fleste bygninger i det historiske centrum blev bygget fra 1773 til 1812. I dag ser man tydeligt den fine sammenhæng, der er mellem bygninger og grønne områder, idet også haver og grønne områder var veludviklede elementer hos Brødremenigheden.

Den gamle bydel ligger hen som et meget levende kulturminde midt i byens hjerte, og viser med sin helhed noget af det ypperligste, der findes inden for Brødrekirkens arkitektur.

Trods det solide håndværk har flere af byens huse trængt til gennemgående renovering. I 2003 indgik fonden Realdania, Brødremenigheden og Christiansfeld kommune (og senere Kolding Kommune) et partnerskab, og herefter påbegyndtes en storstilet indsats for at istandsætte byens huse. Dette arbejde har nu stået på i mere end 10 år, og i denne periode er boliger og forretninger blevet istandsat for et trecifret millionbeløb.

Se også filmen lavet i samarbejde mellem DR og Kulturarvstyrelsen. (Filmen er fra 2011)

broend i christiansfeld 7 the church square well