UNESCO World Heritage

Christiansfeld er den 4. juli 2015 blevet udnævnt til Verdensarv af UNESCO´s verdensarvskomite. I alt findes der nu 1028 verdensarvssteder i verden. Danmark har i alt 7 verdensarvssteder.

Byen er grundlagt i 1773 som et eksempel på en planlagt bosætning indenfor Brødrekirken og er en evangelisk-lutheransk frimenighed. Kirken var fra begyndelsen centreret i Herrnhut i Saksen, Tyskland.

Christiansfeld blev planlagt og bygget til at repræsentere det protestantiske byideal og byens vigtigste bygninger var centrereret omkring en plads foran Brødremenighedens kirke. Arkitekturen er homogen og uornamenteret med en- og to-etagers bygninger i gule sten med røde tagsten. Den demokratisk organisering inden for Brødremenigheden med sin ligeværdigheds-baserede filosofi er udtrykt i byens humanistiske byplan. Byens åbne plan åbner for udkik til det omkringliggende landskab og inkludere vigtige store bygninger for fælles liv og velfærd. Således var der fælles huse, korhuse, for menighedens enker og ugifte mænd og kvinder. I byen blev også bygget skoler, handelshus, familiehuse med værksteder og "Gemein Logi", som senere blev kendt som Brødremenighedens Hotel. De fleste bygninger inden for verdensarvsområdet har stadig en funktion i dag. Christiansfeld er en levende by.

Christiansfeld der optaget på UNESCO's verdensarvsliste med kriterie III og IV.


På UNESCO´s hjemmeside oplyses yderligere om Christiansfeld og verdensarven:

http://whc.unesco.org/en/list/1468/#media

c.unesco.org/

Links

http://www.kulturarv.dk/verdensarv/kandidater/christiansfeld/

http://www.kulturarv.dk/verdensarv/

http://www.kulturarv.dk/verdensarv/kandidater/

http://www.kulturarv.dk/fileadmin/user_upload/verdensarv/pdf-dokumenter/verdensarv.pdf

https://www.dr.dk/undervisning/historie/billedserie-christiansfeld